Hoppa till sidans innehåll

Tärnaby Ledarcamp

2015-10-06 13:43
Förra helgen så var våran egna damlagsspelar Lise-Lotte "Lissan" Mattisson på Tärnaby Ledarcamp. Läs hennes berättelse om denna helg här nedan.
  • Uppdaterad: 2015-10-06 13:46

Hej allihopa!

 

Lise-Lotte Mattisson heter jag, spelar i damlaget och är en av tränarna för föreningens F02-lag. 25-27 september var jag en av 20 ungdomsledare som fick representera Västernorrland på Folksams LedarCamp i Tärnaby. Totalt var vi ca. 80 ungdomsledare från hela Norrland som blivit nominerande och sedan utvalda att få åka på detta, vi var ledare från Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten – från Sundsvall i söder till Kiruna i norr. Totalt hade vi 27st olika idrotter representerande under helgen.

   Min resa började 07:10 på fredagsmorgonen då jag och två andra från ”härnta” blev upplockade av bussen som skulle ta oss till Tärnaby, efter en väldigt lång bussresa så var vi framme i denna legendariska lilla skidort. Vårt distrikt var först på plats, vi checkade in på hotellet och tog det lugnt innan vi skulle ha den stora samlingen. Vi samlades allihopa i den så kallade ”Backsalen”, där hälsades vi alla välkomna av våra SISU ledare och fick även information om helgen, våra deltagarbrickor, schemat för campet, jacka och mössa. Efter denna samling så var det dags för middag och sedan en väldigt rolig poängjaktstävling där vi blev uppdelade i åtta lag och fick göra något som vi ungdomar är väldigt bra på – nämligen ta kort. Tolkningarna av reglerna och motiven var väldigt kreativa och fantasirika, några mer lyckade än andra men en väldigt rolig tävling och kommunikationsövning. Resten av kvällen bestod av kvällsfika och resultat av tävlingen.

   Lördagen startade med en dundergod frulle innan det var dags för dagens aktiviteter, på våra deltagarbrickor hade vi alla blivit indelande i två grupper. Den gruppen jag hamnade i började dagen utomhus med lagkamp där vi blev indelande i lag och SISU ledarna gjorde lätt för oss så vi blev indelande distriktsvis. Det var en 4-kamp där både kroppen och knoppen fick arbeta och det var väldigt roligt, kommunikation var nyckeln i alla fyra grenar. Västernorrlands lag som var på förmiddagen, var bäst då vi vann 3 av 4 grenar, vi var bäst för hela dagen faktiskt (lite måste man ju få skryta). Efter lagkampen hade vi fri tid i en timme, innan det var lunch. Efter lunchen hade vi informationsstund med Folksam där de berättade om deras verksamhet och deras viktigaste ståndpunkter inom idrottsverksamheten och i samhället. När detta var klart så byte grupperna plats, vi som hade varit ute på förmiddagen gick nu in och hade föreläsning och tvärtom för den andra gruppen. Dagens föreläsning var med före detta basketspelaren och tränaren och nu mera föreläsaren Jim Thuresson. Vi fick ta del av hans syn på ledarskap och gav oss ungdomsledare mer verktyg till att utveckla vårt ledarskap i våra lag/föreningar, en mycket bra föreläsningen och Thuresson var en fantastisk föreläsare, om ni någon gång får chansen att höra honom prata gör det! Resten av kvällen bestod av mingel, prisutdelning för poängjaktstävlingen, middag och bara umgås och ha roligt med alla.

   Söndagen gick väldigt snabbt, gruppen jag var med i började dagen med föreläsning med Anders Pärson som var Anja Pärsons tränare en väldigt lång tid under hennes karriär men framför allt så är han även hennes pappa. Han pratade om hans resa med Anja och hans ledarskap och om hans situation som både tränare och pappa. En mycket intressant föreläsning om ledarskap och kommunikation, men även att få höra med hans ord om hur han upplevde resan med Anja och hennes skidkarriär. När föreläsningen var slut så hade vi en kort fikapaus innan min grupp skulle ha workshop med helgens favorit – Jim Thuresson. På workshopen skulle vi till en början diskutera och prata om några punkter som vi hade börjat prata om under lördagens föreläsning, sedan sattes vi ihop med ett annat par så vi blev grupper med fyra och sedan pratade vi om vad vi hade kommit fram till. Workshopen avslutades med en lek. När de båda grupperna var klar på olika håll så var det fotostund där vi tog en stor gruppbild och sedan gruppbild med varje distrikt var för sig. Sedan var det dags för lunch och avsked innan vi satte oss i bussarna för hemfärd.

   Helgen var mycket lärorik och inspirerande, jag känner mig väldigt stolt och glad över att fått deltagit på detta camp. Att få träffa så många nya människor, med olika idrottsbakgrunder och erfarenheter, från olika delar av landet, med olika förutsättningar och möjligheter och den här blandningen av idrotter som var samlad under helgen var mycket roligt och intressant att få ta del av. Trots skillnaderna så hade vi alla en sak gemensamt – vi brinner alla för våra barn och ungdomar vi är ledare/ tränare för. Trots att det är väldig skillnad på idrotten draghund och basket, eller fäktning och parkour, så har vi alla ungdomsledare gemensamt att vi vill att våra aktiva ska utvecklas sportsligt, men framför allt utvecklas som personer. Precis som idrotten har format oss ledare, ska vi försöka ge dem aktiva en inblick på vad idrotten kan ge våra aktiva i livet och detta behöver inte bara betyda sportsligt, utan även ge dem verktyg som de har användning av utanför idrotten. Om det hade inte varit för basketen så hade jag inte fått den här chansen att bli tränare och jag är väldigt tacksam över att få vara ungdomsledare, man ger mycket både av sin tid och kraft till laget man är tränare för men det går inte att jämföra med allt man får tillbaka. Just nu är vi alla mitt uppe i att förberedda våra lag inför den efterlängtade seriespels starten och det gör även herr Löf och jag med våra tjejer för fjärde säsongen tillsammans. Nu kör vi! Go KFUM go! 

Skribent: Freddie Thavenius

Sponsorer

Avis Large

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Live-stats utan Flash

 

 

 

besöksräknare
Besöksräknare

 

Postadress:
KFUM Sundsvall Basket - Basket
Susanne Edholm, Medborgargatan 49
85630 Sundsvall

Besöksadress:
Axvägen 6
85350 Sundsvall

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info